Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.03.2011 17:31 - Честит празник, българи!
Автор: djindj2 Категория: Други   
Прочетен: 3102 Коментари: 0 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image
Честит празник на всички българи и на теб, скъпа! Опитвам се да се оправдая пред теб и се ровя в нета, да намеря нещо светло, което да изтрие "срама от челото" за това безкрайно робство и виж какво открих!
Ето какво твърди  проф.Манчев за турското робство и баташкото клане. “Събитията са пресъздадени от Макгахан, един американец, който е дошъл тук да описва и просто е преувеличил. Това нещо там е инсценирано, направил го е тоя, който е правил картината. Той е довел хора да се инсценира случката.”
Тук вече съвестта на нормалния човек започва да се бунтува, казват търновските воеводи. Манчев започва да изчислява, че няма как на един дръвник да бъдат изклани 5000 души, защото това щяло да продължи дни наред. Като истински завършен циник той задава въпроса: “Защо тия батачани са били в църквата? Ами в гората нагоре да бяха побегнали. Задавал ли си е тоя въпрос българинът защо се крият в църква? Защо четата на поп Харитон се крие в Дряновския манастир? Ами да хванат гората”. И сам си отговаря: “В Османската империя не е било допустимо мюсюлманин да влиза в християнска църква”, защото “в Османската империя е имало религиозна толерантност”.
Първо, турците са влизали в църкви и манастири, когато са искали и никой не ги е санкционирал за това. Стотици са примерите за ограбени и опожарени български църкви и манастири (включително Рилския манастир). Всички знаем за официалните забрани да се строят християнски храмове и ограниченията за техните размери, видно от османските извори за историята на българските земи, които убедени сме, че Манчев също познава. Освен това никой никога не е твърдял, че петте хиляди жертви са избити в църквата, още по-малко, че това е станало само на един дръвник и за един ден. Ако случилото се в Батак не беше истинска трагедия, щяха ли световни умове като Виктор Юго, Уйлям Гладстон, Достоевски, Гарибалди, Иван Тургенев да издигнат глас в защита на жертвите, питат гневно студентите от ВМРО.
Професорът твърди още, че в България не е имало турско робство, защото Османската империя била космополитна държава и “роби не е имало като производително население. Никой на никого не е бил собственост”. Това, меко казано, ненаучно твърдение би могло да бъде изречено само от краен ислямист в турския меджлис. Известни са десетките османо-турски извори за продажба на българи – мъже, жени и деца по пазарите за роби в Близкия изток, известно е също така, че условие за освобождаването на роб е той да приеме мохамеданската вяра. Как така не е имало робство, г-н Манчев? Ами християните са били наречени “рая” – тоест “стадо”, което е по-зле и от роб. Християните не са имали процесуални права в съда, не са имали частна собственост в истинския смисъл на това понятие, тъй като основното средство за производство – земята, е било собственост на султана. Ами какво да кажем за Кръвния данък (девширме)? Както на робите децата са били отнемани и продавани отделно от родителите си, същото се е случвало и с българите в Османската империя, са част от въпросите, които задават младежите.
Според студентите твърденията на професора са цинични, когато говори за турското робство. Професорът пита защо ние 500 години сме били там, като сме толкова ербап? Защо сърбите 70 години по-рано от нас въстават? Защо гърците по-рано от нас си правят държава? Сега вече се чудим как е възможно човек като Манчев да е изследовател на балканската история и да пише учебници по тези въпроси. Първо, ние сме въставали много преди сърбите – още въстанието на Константин и Фружин, Карпошовото въстание и прочие. Второ, сръбското въстание нямаше да завърши с успех ако не беше намесата на Русия. Същото важи и за появата на гръцката държава. Освен това българите активно се включват в тези борби на своите съседи, защото наивно са се надявали, че освобождаването на Сърбия и Гърция ще доведе и до освобождаването на България, чиито земи чисто географски се намират навътре в Османската империя и достигат почти до нейната столица. За съжаление, когато се появиха малките държавички на сърби и гърци, те решиха да се уголемят за сметка на българския народ. За коварната им политика спрямо нас пишат видни български възрожденци, революционери, като Левски, Ботев, Каравелов...
Историята си е история, ние сме тук и сега, обичаме се и съм готов да празнувам с теб всички християнски празници, всичко, което е важно за теб! Аз съм българин и те обичам!






Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: djindj2
Категория: Тя и той
Прочетен: 59394
Постинги: 22
Коментари: 49
Гласове: 244
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930